top of page

RINNANBANDEN

Rinnanbanden, Feil Teater, Eilif Fjeld Teisbo, Lars Halvor Andreassen

«Noe som overrasker med dette dramaet er stemningen. Det er ofte en leken og feststemt atmosfære, men det ligger hele tiden noe ubehagelig og kaldt under overflata, og rundt neste hjørne. Skildringene fra dem som opplevde å bli torturert av Rinnanbanden griper virkelig tak.»

- Trønder-Avisa

OM FORESTILLINGEN

I 2017 er det 70 år siden Henry Oliver Rinnan ble henrettet i Trondheim. Skomakersønnen fra Levanger ble torturist og massedrapsmann i tysk tjeneste under andre verdenskrig. Rundt seg skapte han det som senere har blitt omtalt som Rinnanbanden – en gruppe på over 60 mennesker som utførte umenneskelige overgrep mot sine landsmenn. Selv 70 år etter Rinnans død er det fortsatt vanskelig å finne god og objektiv informasjon om både overgripere og ofre for bandens ugjerninger. Til tross for at taushetsplikten ikke lenger gjelder for det arkiverte materialet etter rettsoppgjøret, velger Riksarkivet å ikke frigi dokumentene. I et ekte demokrati er det rom for alle stemmer, og denne teaterforestillingen undersøker både overgriperen og ofrenes stemme i en sak som er vanskelig å snakke om.

 

“Mennesket har vanskelig for å lære noe av historien. Det ligger ikke til vår natur å forstå oss selv utenfor vår egen samtid. Men vi er i stand til å rekonstruere hvis vi vil se tilbake, og vi kan til og med restaurere om vi tar oss umaken med å se på det hele en gang til.”

- Regissør Kjell Moberg

MEDVIRKENDE

Regi: Kjell Moberg

Skapende skuespillere: Maria Agwumaro, Mathias Augestad Ambjør, Lars Halvor Andreassen, Gaute Adela Aastorp Cudjoe, Thomas Gallagher, Didrik Hagberg, Pål André Hasselvold, Amalie Sofie Ibsen Jensen, Vilde Johannessen, Julia Küster, Joakim Skevik, Sebastian Skytterud Myers, Eigil Solberg Smørås, Amanda Hedvig Lie Strand

Musikk: Asgeir Skrove

Lysdesign: Ingunn Fjellang Sæther

Videodesign og øvrig teknikk: Eilif Fjeld Teisbo

Assisterende regi: Patrik Stenseth

Markedsføring: Ole Johan Ramfjord

Produsert av: Feil Teater og Nord universitet

FORESTILLINGEN ER TIDLIGERE SPILT

Tindved kulturhage i Verdal (2017)

Verkstedhallen i Trondheim (2017)

Riksscenen i Oslo (2017)

Foto: Ole Johan Ramfjord/Nord universitet og Eilif Fjeld Teisbo

bottom of page